Lionel Rose

Lionel Edmund Rose MBE (21. kesäkuuta 1948 - 8. toukokuuta 2011) oli australialainen nyrkkeilijä. Hän oli ensimmäinen australialainen alkuperäiskansa, joka voitti maailmanmestaruuden. Rose sijoittui kaksoissarjan nyrkkeilijäksi. Tähän luokkaan kuuluvat nyrkkeilijät, jotka painavat 115-118 kiloa (52-54 kg).

Lapsuus

Rose syntyi ja kasvoi Victoriassa. Hän syntyi Jacksons Trackissa ja asui Warragulin kaupungissa. Rosen lapsuus oli vaikea. Hän oppi nyrkkeilemään isältään Roylta. Roy oli taitava nyrkkeilijä, joka kilpaili paikallisissa kotiotteluissa. Rose sai 10-vuotiaana opettajaltaan Ian Hawkinsilta hanskat. Kun hän oli noin 15-vuotias, häntä alkoi opettaa Frank Oakes, valmentaja Warragulissa. Rose meni myöhemmin naimisiin Frankin tyttären Jenny Oakesin kanssa.

Vuonna 1970, 15-vuotiaana, Rose voitti Australian amatööri flyweight-tittelin.

Ura

Australian nimi

Rose osallistui ensimmäiseen ammattinyrkkeilyotteluunsa 9. syyskuuta 1964. Hän voitti Mario Magrissin kahdeksalla kierroksella. Tämä ottelu käytiin Warragulissa, mutta useimmat Rosen ottelut käytiin Melbournessa. Matkan varrella häntä auttoivat Jack ja Shirley Rennie. Hän asui heidän kotonaan Melbournessa ja harjoitteli joka päivä heidän takapihallaan.

Rose voitti viisi ensimmäistä otteluaan. Tämän jälkeen hän sai uusintaottelun Singtong Por Torin kanssa, jonka hän oli aiemmin voittanut 12 erän päätöksessä. He ottelivat tämän uusintaottelun 23. heinäkuuta 1965. Por Tor voitti kuudessa erässä keräämällä enemmän pisteitä kuin Rose. Tämä oli Rosen ensimmäinen tappio. 14. lokakuuta 1965 hän otteli ensimmäisen kerran Australian ulkopuolella. Hän otteli Laurie Ny vastaan Christchurchissa, Uudessa-Seelannissa. Rose voitti Ny:n 10 erässä.

Seuraavista yhdeksästä ottelustaan Rose voitti kahdeksan. Hän teki yhden tyrmäyksen. Yhden ottelun hän hävisi noiden yhdeksän ottelun aikana Ray Perezille. Lokakuun 28. päivänä 1966 hän otteli Australian kaksoissarjan mestaruudesta Noel Kundea vastaan Melbournessa. Hän voitti tittelin voittamalla Kunde 15 erän päätöksessä. Voittamalla tämän ottelun, Rosesta tuli Australian mestari kaksoissarjan sarjassa.

Maailmanmestaruus

Rose voitti vielä yhden vyön vuonna 1966 ja kahdeksan vuonna 1967. Hän puolusti Australian mestaruuttaan Rocky Gattellaria vastaan voittamalla tyrmäyksellä ottelun 13. erässä. Tämän jälkeen Rose haastoi 26. helmikuuta 1968 Tokiossa Fighting Haradan kaksoissarjan maailmanmestaruudesta. Hän voitti Haradan 15 erän päätöksessä. Tämä voitto teki hänestä ensimmäisen aboriginaalista australialaisen nyrkkeilyn maailmanmestarin. Se teki Rosesta kansallissankarin Australiassa, erityisesti aboriginaalien keskuudessa. Hänet palkittiin vuoden australialaisena vuonna 1968.

Saman vuoden heinäkuun 2. päivänä Rose palasi Tokioon puolustamaan titteliään Takao Sakuraita vastaan. Hän voitti Sakurain 15 erän päätöksellä. Joulukuun 6. päivänä hän otteli Chucho Castilloa vastaan Inglewoodissa, Kaliforniassa. Rose voitti Castillon päätöksellä, mutta hänen edukseen annetut tuomiot suututtivat monet yleisöstä, sillä he kannattivat Castilloa. Alkoi mellakka, jossa tuomari ja 14 fania loukkaantuivat.

8. maaliskuuta 1969 Rose otteli Alan Rudkinia vastaan. Rose voitti 15 erän päätöksessä ja säilytti mestaruuden. Viisi kuukautta myöhemmin hän palasi Inglewoodiin, jossa hän kohtasi Rubén Olivaresin 22. elokuuta. Olivares tyrmäsi Rosen viidennessä erässä, ja näin Rose menetti bantamrasarjan maailmanmestaruuden.

Myöhempi ura

Rose jatkoi nyrkkeilyä tappionsa jälkeen Olivaresia vastaan. Kun hän kuitenkin hävisi useita otteluita nyrkkeilijöitä vastaan, jotka eivät olleet kovin tunnettuja, monet uskoivat hänen uransa parhaana nyrkkeilijänä olevan ohi. Lokakuun 10. päivänä 1970 hän voitti tulevan kevytsarjan maailmanmestarin Itshimatsu Suzukin 10 erän päätöksessä. Jälleen kerran hänestä tuli maailmanmestaruuden haastaja, mutta kevyessä sarjassa.

Rose hävisi Jeff Whitelle Australian kevyen sarjan mestaruudesta. Sen jälkeen hän otteli kevyen sarjan juniorimestari Yoshiaki Numataa vastaan 30. toukokuuta 1971 Hiroshimassa. Numata voitti Rosen 15 erän päätöksellä. Rose ilmoitti pian sen jälkeen lopettavansa.

Nyrkkeilytauon aikana 1970-luvulla Rose aloitti vaatimattoman uran laulajana. Hänellä oli muutama kappale, jotka menestyivät Australiassa, kuten "I Thank You" ja "Please Remember Me" vuonna 1970. Kappale "I Thank You" oli yksi Australian menestyneimmistä singleistä vuonna 1970. Se soitettiin Australian kansallislaulun sijasta Rugby League State of Originin radiolähetyksissä.

Rose palasi nyrkkeilyyn vuonna 1975. Hävittyään kuudesta ottelustaan neljä, mukaan lukien yhden Rafael Limónia vastaan, hän päätti kuitenkin jäädä lopullisesti eläkkeelle. Ammattinyrkkeilijänä Rose sai 42 voittoa ja 11 tappiota, joista 12 tyrmäyksellä.