Jääkiekko

Jääkiekko on urheilulaji, jota kaksi joukkuetta pelaa jäällä. Pelaajilla on jalassaan luistimet, ja he voivat luistella jään poikki erittäin suurella nopeudella. Heillä on kädessään jääkiekkomailat, joilla he työntävät, ampuvat tai syöttävät kiekkoa jäällä. Pelaajat tekevät maalin ampumalla kiekon verkkoon; maalivahdit yrittävät pysäyttää heidät. Jokaisessa joukkueessa pelaa kuusi pelaajaa kerrallaan, mutta koko joukkueessa on yli 20 pelaajaa. Jokaisessa joukkueessa on kerrallaan jäällä 2 puolustajaa, 3 hyökkääjää ja maalivahti. Kun pelaaja rikkoo sääntöä, erotuomari tuomitsee rangaistuksen, ja pelaaja joutuu istumaan rangaistusaitiossa 2-4 minuuttia. Pelaajan istuessa rangaistusaitiossa hänen joukkueensa joutuu pelaamaan ilman häntä, ja jäällä on vähemmän pelaajia, kunnes rangaistus on päättynyt.

Jääkiekko on hyvin tunnettu ja suosittu Kanadassa, Venäjällä, Ruotsissa, Suomessa, Tšekissä, Yhdysvalloissa, Latviassa ja Slovakiassa. Suurin osa maailman parhaista pelaajista pelaa NHL-liigassa (National Hockey League), jossa on 31 joukkuetta Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Nämä joukkueet on jaettu 2 konferenssiin ja 4 divisioonaan. Runkosarjassa ne pelaavat 82 ottelua. Kukin joukkue kohtaa toisensa noin 3 kertaa. Ne yrittävät voittaa Stanley Cupin vuoden lopussa. Toinen suosittu jääkiekkoliiga on Kontinental Hockey League (KHL), jossa on joukkueita Venäjällä, Kazakstanissa, Latviassa, Valko-Venäjällä, Slovakiassa, Kiinassa ja Kroatiassa. Pohjois-Amerikassa naiset pelaavat Kanadan naisten jääkiekkoliigassa (Canadian Women's Hockey League) ja naisten jääkiekkoliigassa (Western Women's Hockey League). Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa miesten jääkiekko on paljon suositumpi kuin naisten jääkiekko. Jääkiekkoa pelaavat sekä miehet että naiset olympialaisissa ja maailmanmestaruuskilpailuissa. Jääkiekko alkoi Kanadassa 1800-luvulla. Rangaistuksia on kahdenlaisia: Iso ja pieni rangaistus. Pikkurangaistus on tärkein, jonka erotuomari määrää pelin aikana, ja pelaajien on mentävä rangaistusaitioon kahdeksi minuutiksi. Suurempi rangaistus tulee silloin, kun pelaajat tappelevat keskenään tai kun joku on tehnyt jotain hyvin vaarallista. Useimmiten pelaajat potkitaan ulos pelistä, mutta tappelussa he saavat vain 5 minuuttia rangaistusaitioon. NHL:ssä (National Hockey League) on neljä erotuomaria. Kaksi linjatuomaria ja kaksi päätuomaria. Vain päätuomarit voivat antaa rangaistuksen. Heidät tunnistaa käsivarressa olevasta oranssista käsivarsinauhasta. Valioliigassa peli on jaettu kolmeen 20 minuutin mittaiseen erään. Pienemmissä sarjoissa aika voi olla erilainen kussakin luokassa. Kukin jakso alkaa aloitusvoiton jälkeen. Aloitusvuoro on, kun kaksi joukkuetta on asemissa aloitussympyrän ympärillä. Sitten erotuomari pudottaa kiekon keskellä pelaavien pelaajien väliin. Pelipaikkoja on 6: sentteri, oikea laituri, vasen laituri, oikea puolustus, vasen puolustus ja maalivahti. Peli on ohi minkä tahansa erotuomarin vihellyksen jälkeen. Vihellyksen jälkeen aika pysähtyy. Kussakin joukkueessa voi olla enintään 20 pelaajaa, mukaan lukien kaksi maalivahtia, joilla on oma alue puolustettavana. Jokaisella joukkueella on yksi kapteeni ja kaksi tai kolme apukapteenia. Jää on jaettu kolmeen alueeseen. Kukin alue on merkitty viivoilla. Keskialue on kahden sinisen viivan välissä, ja joukkueiden alueet ovat yhden sinisen viivan ja jään pään välissä. Linjamies voi viheltää kahdesta syystä: jäätymisestä ja paitsiosta. Jäähy on se, kun pelaaja heittää kiekon alueelle ennen kuin hän ylittää punaisen viivan (keskiviivan), ja paitsio on se, kun pelaaja tulee alueelle ennen kuin kiekkoa hallussaan pitävä pelaaja tulee alueelle kiekon kanssa.

JääkiekkopeliZoom
Jääkiekkopeli

Kysymyksiä ja vastauksia

K: Mitä on jääkiekko?

V: Jääkiekko on urheilulaji, jota kaksi joukkuetta pelaa jäällä. Pelaajilla on luistimet jalassaan ja he käyttävät jääkiekkomailoja työntääkseen, ampuakseen tai syöttääkseen kiekkoa ympäri jäätä tehdäkseen maaleja vastustajan maalivahtia vastaan.

K: Kuinka monta pelaajaa kummassakin joukkueessa on?

V: Kussakin joukkueessa on yli 20 pelaajaa, joista kuusi pelaa samanaikaisesti - kaksi puolustajaa, kolme hyökkääjää ja yksi maalivahti.

K: Mitä tapahtuu, kun pelaaja rikkoo sääntöä?

V: Kun pelaaja rikkoo sääntöä, erotuomari tuomitsee rangaistuksen, ja pelaajan on istuttava rangaistusaitiossa 2-4 minuuttia, kun hänen joukkueensa pelaa ilman häntä.

K: Missä jääkiekko on suosittua?

V: Jääkiekko on hyvin tunnettu ja suosittu Kanadassa, Venäjällä, Ruotsissa, Suomessa, Tšekissä, Yhdysvalloissa, Latviassa ja Slovakiassa.

K: Mitkä ovat jääkiekon ammattilaisliigat?

V: NHL-liigassa (National Hockey League) on 32 joukkuetta Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa; sitä pidetään yhtenä parhaista ammattilaisliigoista. Lisäksi on myös Kontinental Hockey League (KHL), jolla on joukkueita Venäjällä, Kazakstanissa, Latviassa Valko-Venäjällä Slovakiassa Kiinassa ja Kroatiassa; sekä Canadian Women's Hockey League ja Western Women's Hockey League naisten pelaamista varten.

K: Kuinka kauan NHL-ottelu kestää?

V: NHL:n runkosarjassa pelit kestävät 82 ottelua per joukkue; jokainen joukkue kohtaa toisensa noin 3 kertaa tänä aikana. Tämän kauden lopussa ne yrittävät voittaa Stanley Cupin.

K: Mihin asentoihin voi asettua jääkiekko-ottelun aikana?

V: Jääkiekko-ottelun aikana voidaan ottaa 6 eri pelipaikkaa: keskikenttä, oikea laituri, vasen laituri, oikea puolustus, vasen puolustus ja maalivahti.