1990 FIFA World Cup | jalkapallo-urheilutapahtuma

Vuoden 1990 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut oli jalkapallo-urheilutapahtuma, joka järjestettiin Italiassa 8. kesäkuuta - 8. heinäkuuta 1990. Kisoihin osallistui 24 joukkuetta monista maista. Saksa voitti pokaalin voitettuaan finaalissa Argentiinan.

Vuoden 1990 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa tehtiin vähiten maaleja ja jaettiin 16 punaista korttia. Vuoden 1990 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut olivat kuitenkin yksi kaikkien aikojen katsotuimmista urheilutapahtumista. Nämä olivat myös viimeiset MM-kisat, joissa voitosta saatiin 2 pistettä lohkovaiheessa.

Pätevyys

Vuoden 1990 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuihin pääsi 24 joukkuetta. Costa Rica, Irlannin tasavalta ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat pääsivät ensimmäistä kertaa mukaan.

5

Ryhmävaihe (1954, 1958, 1974, 1978, 1982, 1986)

Ryhmä A

Isäntämaa Italia voitti A-ryhmän 100-prosenttisesti. Se voitti Itävallan 1-0 vaihtopelaajan Salvatore "Totò" Schillacin ansiosta, joka oli pelannut vain yhden maaottelun aiemmin, mutta josta tulisi tähti turnauksen aikana. Toinen 1-0-voitto seurasi Yhdysvaltoja vastaan, joka oli jo voittanut Tšekkoslovakian 5-1. Tšekkoslovakialaiset sijoittuivat lohkossa toiseksi, kun taas Yhdysvaltojen ensimmäinen esiintyminen MM-lopputurnauksessa sitten vuoden 1950 päättyi kolmeen peräkkäiseen tappioon.

Ryhmä B

Kamerun kukisti hallitsevan mestarin Argentiinan. Vaikka afrikkalaisjoukkue pelasi ottelun yhdeksällä miehellä, se säilytti järkyttävän 1-0-voiton, ja Biyikin veljesten onni oli vastakkainen: François Omam teki voittomaalin pian sen jälkeen, kun Andre Kana oli joutunut poistetuksi kentältä vakavan rikkeen vuoksi. Toisessa ottelussa Roger Millan tulo peliin johti 2-1-voittoon Romaniasta, ja Milla teki kaksi maalia vaihtopenkiltä (hänestä tuli turnauksen vanhin maalintekijä). Kamerun oli jo varmistanut jatkoonpääsynsä, kun se kärsi viimeisessä ryhmäottelussaan 4-0-tappion Neuvostoliitolle (joka oli viimeinen MM-kisojen joukkue Neuvostoliiton hajoamisen vuoksi), joka pyrki pysymään turnauksessa maalieron turvin peräkkäisten 2-0-tappioiden jälkeen. Romanian ja Argentiinan 1-1-tasapeli vei molemmat joukkueet jatkoon, jälkimmäisen ollessa yksi parhaista kolmanneksi sijoittuneista joukkueista.

Ryhmä C

Costa Rica voitti Skotlannin 1-0 ensimmäisessä ottelussaan, hävisi Brasilialle 1-0 toisessa ottelussaan ja voitti sitten Ruotsin 2-1 varmistaakseen paikkansa toisella kierroksella. Brasilia otti ryhmästä täydet pisteet. Se aloitti ottelunsa voittamalla Ruotsin 2-1 ja voitti sitten sekä Costa Rican että Skotlannin 1-0. Skotlannin 2-1-voitto Ruotsista ei riittänyt pelastamaan sitä ennenaikaiselta paluulta kotiin toisena kahdesta kolmanneksi sijoittuneesta joukkueesta.

Ryhmä D

D-ryhmässä tehtiin kaikista ryhmistä eniten maaleja, mikä johtui osittain Arabiemiraattien joukkueen puolustuspelien puutteista. Joukkue hävisi Kolumbialle 2-0, Länsi-Saksalle 5-1 ja Jugoslavialle 4-1. Länsi-Saksa oli lohkon kärjessä voitettuaan 4-1 avausottelussaan lohkokakkosen Jugoslavian.

Ryhmä E

E-lohkon voittajaksi selviytyi Espanja, jolle Michel iski hattutempun voittaessaan Etelä-Korean 3-1 ja voittaessaan lohkonsa tappiotta. Belgia voitti kaksi ensimmäistä otteluaan Etelä-Koreaa ja Uruguayta vastaan varmistaakseen jatkopaikkansa; Uruguay eteni toiselle kierrokselle voittamalla Etelä-Korean jatkopaikan jatkoon jatkoaikavoitolla, jonka jälkeen se oli heikoin kolmanneksi sijoittuneista joukkueista, joka jäi turnaukseen.

Ryhmä F

F-ryhmässä pelasivat Alankomaat, Englanti, Irlannin tasavalta ja Egypti. Kuudessa ryhmäottelussa yksikään joukkue ei onnistunut tekemään maalia enempää kuin kerran ottelussa. Englanti voitti Egyptin 1-0 Mark Wrightin 64. minuutilla tekemän maalin ansiosta - ja se riitti lohkovoittoon.

2

Irlannin tasavallalla ja Alankomailla oli samat ennätykset. Molempien joukkueiden jatkopaikka oli varma, joten ne jaettiin arvalla toisen ja kolmannen sijan määrittämiseksi.

Knockout-vaihe

Pudotuspelivaiheeseen osallistui 16 joukkuetta, jotka olivat selviytyneet turnauksen lohkovaiheesta. Otteluita pelattiin neljä kierrosta, ja jokaisella kierroksella puolet kierrokselle päässeistä joukkueista putosi pois. Peräkkäiset kierrokset olivat: 16:nnen kierros, puolivälierät, välierät ja loppuottelu. Lisäksi pelattiin pudotuspelit, joissa ratkaistiin kolmas/neljäs sija. Jokaisessa pudotuspelivaiheen ottelussa 90 minuutin jälkeen pelatun tasapelin jälkeen pelattiin 30 minuutin jatkoaika; jos pisteet olivat edelleen tasan, pelattiin rangaistuspotkukilpailu (vähintään viisi rangaistuspotkua ja tarvittaessa enemmän), jossa ratkaistiin, kuka eteni seuraavalle kierrokselle. Jatkoaikapisteet merkitään (aet), ja rangaistuspotkukilpailujen tulokset merkitään (p).

16. kierros

Kahdessa ottelussa - Argentiina vastaan Brasilia ja Italia vastaan Uruguay - kohtasivat entiset mestarimaat, ja Länsi-Saksa kohtasi Alankomaiden vuoden 1974 MM-finaalin uusinnassa.

Etelä-Amerikan ottelun voitti Argentiina Claudio Caniggian maalilla 10 minuuttia ennen loppua Diego Maradonan juostua Brasilian puolustuksen läpi ja Argentiinan maalivahdin Sergio Goycochean loistavan suorituksen jälkeen. Myöhemmin kävi ilmi, että Maradona ja Ricardo Giusti olivat puoliajalla tarjonneet Brancolle rauhoittavilla lääkkeillä terästettyä vettä, jotta tämä hidastaisi peliä toisella puoliajalla. Lehdistö aluksi epäili Brancoa, mutta Branco osoittautui vuosia myöhemmin julkisesti oikeaksi, kun Maradona tunnusti tapauksen Argentiinan televisio-ohjelmassa. Italian toisen puoliajan vahvan esityksen ansiosta isännät voittivat Uruguayn 2-0 Schillacin toisen maalin ja Aldo Serenan maalin ansiosta.

Länsi-Saksan ja Alankomaiden välinen ottelu pelattiin Milanossa, ja molemmilla joukkueilla oli useita merkittäviä pelaajia kahdesta milanolaisseurasta (saksalaiset Andreas Brehme, Lothar Matthäus ja Jürgen Klinsmann Internazionalesta ja hollantilaiset Marco van Basten, Ruud Gullit ja Frank Rijkaard Milanista). Rudi Völler ja Rijkaard erotettiin 22 minuutin pelin jälkeen, kun argentiinalainen erotuomari oli joutunut poistamaan molemmat pelaajien väliset välikohtaukset (muun muassa Rijkaard sylki Völlerin päälle). Kun pelaajat kävelivät yhdessä kentältä, Rijkaard sylkäisi Völlerin päälle toisen kerran. Toisen puoliajan alussa Jürgen Klinsmann vei länsisaksalaiset johtoon, ja Andreas Brehme lisäsi toisen osuman kahdeksan minuuttia ennen loppua. Ronald Koemanin rangaistuspotku Hollannille 89. minuutilla kavensi tilanteen 2-1:een, mutta saksalaiset veivät pelin loppuun saadakseen revanssin edellisissä EM-kisoissa hollantilaisille kärsitystä tappiosta.

Samaan aikaan Kamerunin ja Roger Millan sankariteot jatkuivat Kolumbia-ottelussa. Milla otettiin käyttöön toisen puoliajan vaihtopelaajana, kun peli oli maaliton, ja lopulta hän ratkaisi ratkaisun jatkoajan puolivälissä. Kolme minuuttia myöhemmin hän iski toisen maalin Kolumbian maalivahdin René Higuitan jouduttua Millan jalkoihin, kun hän oli kaukana maalistaan, jolloin hyökkääjä sai pallon vapaaksi ja puski sen tyhjään maaliin. Vaikka Kamerun kavensi pian 2-1:een, se pysyi mukana ja pääsi ensimmäisenä afrikkalaisena joukkueena MM-kisojen puolivälieriin. Costa Rica voitti mukavasti 4-1 Tšekkoslovakian, jolle Tomáš Skuhravý teki turnauksen toisen ja viimeisen hattutempun.

Irlannin tasavallan ottelu Romaniaa vastaan jäi jatkoajan jälkeen maalittomaksi, ja irlantilaiset voittivat 5-4 rangaistuspotkukilpailussa. David O'Leary torjui rangaistuspotkun, jolla Irlanti varmisti paikkansa puolivälierissä. Irlannista tuli näin ensimmäinen joukkue sitten Ruotsin vuonna 1938, joka on päässyt MM-lopputurnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon voittamatta ottelua suoraan. Jugoslavia voitti Espanjan jatkoajan jälkeen 2-1. Dragan Stojković teki Jugoslavian molemmat maalit. Englanti oli viimeisessä karsintaottelussa Belgiaa vastaan, kun keskikenttäpelaaja David Plattin kääntyvä volley katkaisi pattitilanteen, kun peli oli hetki ennen rangaistuspotkukilpailua.

PlattGoal 119'

Kahdeksan parhaan joukkoon pääsyn ensimmäisessä ottelussa Argentiina ja Jugoslavia pelasivat maalittoman pattitilanteen, kun jo puolen tunnin pelin jälkeen joukkue oli pelannut 10 miehen joukkueella. Välieriin pääsivät voitettuaan rangaistuspotkukilpailun 3-2, vaikka Maradonan rangaistuspotku torjuttiin. Argentiinan toinen virhe (Pedro Troglio) näytti jo pudottavan heidät, kunnes maalivahti Sergio Goycochea - joka pelasi, koska ykkösvalinta Nery Pumpido mursi jalkansa lohkovaiheessa - pelasti joukkueensa torjumalla Jugoslavian kaksi viimeistä pilkkua.

Irlannin tasavallan MM-kisat päättyivät Schillacin yhteen maaliin puolivälieräottelun ensimmäisellä puoliajalla isäntämaa Italiaa vastaan. Länsi-Saksa voitti Tšekkoslovakian Lothar Matthäusin 25. minuutin rangaistuspotkulla.

Neljännesvälierien kiehtovin ottelu oli Englannin ja Kamerunin välinen. Kaiken muun lisäksi se oli ainoa puolivälieräottelu, jossa nähtiin enemmän kuin yksi maali. Huolimatta Kamerunin aiemmista sankariteoista, David Platt vei Englannin johtoon 25. minuutilla. Puoliajalla Milla otettiin kentälle. Toisella puoliajalla peli kääntyi päälaelleen viiden minuutin aikana: ensin Kamerunille tuomittiin rangaistuspotku, josta Emmanuel Kunde teki tasoitusmaalin; sitten 65. minuutilla Eugene Ekeke vei Kamerunin johtoon. Kamerun pääsi kahdeksan minuutin päähän välieräpaikasta ennen kuin se sai rangaistuspotkun, jonka Gary Lineker torjui. Jatkoajan puolivälissä Englannille tuomittiin toinen rangaistus, ja Lineker onnistui jälleen pilkulta. Englanti pääsi välieriin ensimmäistä kertaa 24 vuoteen.

LinekerGoal 83' (pen. ), 105' (pen. )

Ensimmäisessä välierässä kohtasivat isäntämaa Italia ja maailmanmestari Argentiina Napolissa. Toto Schillaci vei Italian jälleen kerran johtoon 17. minuutilla, mutta Claudio Cannigia tasoitti toisen puoliajan puolivälissä ja katkaisi Walter Zengan koko turnauksen ajan pitämän puhtaan maalin putken. Enempää maaleja ei nähty 90 minuutin aikana eikä jatkoajalla, vaikka Maradona (joka pelasi tuolloin Napolin joukkueessa Serie A:ssa) näytti välähdyksiä taikuudesta: Argentiinan Ricardo Giustille näytettiin punaista korttia jatkoajan 13. minuutilla. Argentiina meni jatkoon rangaistuspotkukilpailussa, jonka se voitti 4-3 Goycochean sankaritekojen jälkeen.

Länsi-Saksan ja Englannin välinen välieräottelu Juventuksen kotistadionilla Torinossa oli puoliajalla maaliton. Sitten 60. minuutilla Andreas Brehmen laukaus ohjautui Paul Parkerin ohjaamana omaan verkkoon. Englanti tasoitti 10 minuuttia ennen loppua, maalintekijänä Gary Lineker. Ottelu päättyi 1-1. Lisäaika toi lisää mahdollisuuksia, ja Klinsmann syyllistyi kahteen räikeään ohiheitoon, kun molemmat osapuolet osuivat tolppaan. Englannin toinen Plattin maali hylättiin paitsioaseman vuoksi. Ottelu meni rangaistuspotkukilpailuun, ja Länsi-Saksa voitti 4-3.